Даниела Петкова

Даниела Петкова

главен изпълнителен директор, "Доверие" АД

ДАНИЕЛА ПЕТКОВА е една от дамите, успели да разчупят статуквото на първото издание на класацията, когато финалистите бяха само мъже. Г-жа Петкова е главен изпълнителен директор и председател на УС на Пенсионноосигурителната компания "Доверие" АД с оборот над 10 млн. евро за последната финансова година. Завършила е УНСС и не крие, че един от най-омразните й предмети по време на следването бил счетоводството. По ирония на съдбата тъкмо счетоводството се превръща в двигател на професионалната й кариера. По неволя първата й професионална позиция е счетоводител. След вятъра на промяната, през 1990-1991 г., основава собствена счетоводна фирма, а през 1994 г. печели конкурс, проведен от "Прайсуотърхаус", за главен счетоводител в ПОК "Доверие". Първото предизвикателство, с което се сблъсква на този пост, е да създаде от нулата счетоводна система по международни стандарти, съвсем нова по това време за България дейност. Под нейно ръководство три години по-късно счетоводният отдел на компанията прераства в дирекция "Финанси и счетоводство", а през 2000 г. става главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие", която към онзи момент има 79 965 клиенти и 18,758 млн. активи под управление. След като Даниела Петкова поема поста, тези цифри непрестанно се увеличават и днес ПОК "Доверие" има 1 253 349 осигурени лица и управлява активи от над 893,081 млн. лева (по данни на Комисията по финансов надзор, www.fsc.bg, към 31.12.2008 г.).

Иван Василев

Иван Василев

управител, "ТНТ България"

ИВАН ВАСИЛЕВ е управител на компания за експресен транспорт "ТНТ България" ЕООД и един от мениджърите, които заложиха на кризата като на възможност. Вероятно това е една от причините да дублира постижението си от миналата година и отново да се класира сред десетимата финалисти на "Мениджър на годината". 45-годишният баща на дъщеря и син държи кормилото на компанията от основаването й през 1996 г. Никога не забравя първия и най-ценен урок, който е научил в ТНТ - че е много важно мениджърът да е позитивно настроен към себе си и към хората, с които работи. Пакетните антикризисни мерки, които въвежда още в края на миналата година, осигуряват на "ТНТ България" възходящ бизнес тренд, за разлика от почти всички останали международни клонове на компанията. Завършил е УНСС със специалност икономика на транспорта и втора специалност бизнес журналистика. Има следдипломна квалификация по бизнес науки от The University of Warwick, Великобритания, специализации по мениджмънт, лидерски умения, управление на качеството. Заемал е ръководни постове в държавната спедиторска агенция "Деспред" и "Балкан куриер" ЕООД. Почетен член е на консултативния съвет на фондация "За нашите деца". През февруари тази година е избран за зам.-председател на Консултативния съвет на мрежата на Глобалния договор на ООН в България.

инж. Лъчезар Цоцорков

инж. Лъчезар Цоцорков

изпълнителен директор, "Асарел Медет" АД

ЛЪЧЕЗАР ЦОЦОРКОВ е доайен сред финалистите тази година и за втори път влиза в златната десетка на "Мениджър на годината". 63-годишният изпълнителен директор на "Асарел Медет" АД е човек с богат и дълъг професионален опит. Постъпва в компанията през 1971 г. като млад специалист в един от цеховете. През 1986 г. става главен директор на миннообогатителния комплекс. И преминава, по негови думи, през най-трудния период от кариерата си - организацията и ръководството в спешни срокове на изграждането, пуска и усвояването на новите мощности на най-големия на Балканите открит рудник и обогатителна фабрика "Асарел". От 1991 г. е изпълнителен директор на компанията.

Завършил е ВМЕИ, София, със специалност подемнотранспортни, строителни и минни машини. Специализирал е маркетинг и мениджмънт в Австрия и Япония. Защитил е докторат на тема "Основи на фирмената култура в миннообогатителните комплекси". Като мениджър изповядва философията, че човек не може да бъде лидер, ако сам не е еталон за фирмена култура, ако не е почтен и не спазва правилата, които важат за целия му екип. Член е на редица престижни международни форуми, сред които Международният организационен комитет на Световния минен конгрес във Варшава, Международната академия по минерални ресурси в Москва, Международната фондация "Карл Дуисберг" в Кьолн, Германия. Удостоен е с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен.

Николай Филипов

Николай Филипов

собственик и управител, "Хенди-Тел" ЕООД

НИКОЛАЙ ФИЛИПОВ e собственик и управител на веригата магазини за мобилни телефони и електронна техника "Хенди-Тел" ЕООД. 35-годишният възпитаник на английска езикова гимназия в Москва и УНСС, София (специалност икономика и организация на труда), стартира бизнеса си съвсем сам през 1993 г. Започва с внос и дистрибуция на едро на мобилни телефони и аксесоари в съществуващи по това време магазини. Междувременно пазарът се разраства и Филипов узрява за идеята, че е време да направи следващата стъпка и да навлезе в търговията на дребно. Отваря първия си магазин "Хенди" в икономически смутните 2000-2001 г. Постепенно веригата се разраства - първо в София, а след това стъпва и във всички основни градове на България. Компанията гради авторитет като ключова сред дистрибуторите на мобилни комуникации и получава възможност за сътрудничество с втория мобилен оператор в България - "Глобул". Две успешни години по-късно "Хенди-Тел" ЕООД се утвърждава като една от трите най-големи фирми на българския телекомуникационен пазар. Тогава идва и предложението от най-големия български GSM оператор "М-Тел" за основно представителство. Партньорството между двете компании продължава вече пета година. От 2007 г. "Хенди-Тел" развива собствена верига в Сърбия и Македония, а общият брой на магазините "Хенди" в момента е над 200.

Райна Миткова-Тодорова

Райна Миткова-Тодорова

управител, "ЕОС Матрикс" ООД

РАЙНА МИТКОВА-ТОДОРОВА е управител от пет години на една от водещите фирми у нас за събиране на вземания "ЕОС Матрикс" ООД. Но добре помни и началото през 2002 г., когато фирмата стартира със скромен офис и трима служители. Още тогава малкият, но борбен тим успява да спечели доверието на две големи български банки, които му поверяват да събира забавени дългове с непознатите за това време в страната ни елегантни психологически методи на преговори по телефона. Впоследствие с увеличаването на кредитирането в България фирмата се разраства, а през 2005 г. става част от мрежата на един от международните лидери в тази област - EOS Group. В момента наред с личните си ангажименти на съпруга и майка г-жа Тодорова управлява и обучава непрекъснато над 200 служители. Преди това е работила в софтуерните компании WebGate, където трупа опит на различни позиции - от договаряне с клиентите до мениджър маркетинг и продажби в Team VISION Bulgaria Ltd., където е отговаряла за дъщерните компании на фирмата в Кипър, Гърция, Македония и Турция. Завършила е УНСС с магистърска степен по международен туризъм, а преди това се дипломира с отличие в немската езикова гимназия "Гьоте" в Бургас. Последната й специализация е магистратура от Cotrugli Business Academy в Загреб, Хърватия. Притежава сертификат по мениджмънт от Австрийската търговска камара.

 12 

E-mail:

Парола: